Over mij

Mijn naam is Esther-Marieke Dekens en ik heb de afgelopen 12 jaar hoogbegaafde volwassenen geholpen bij het begrijpen van wat hoogbegaafdheid is en welke invloed
dat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, op hun leven Profielfoto 4 mei 2013 (533x800)heeft. Daarmee komen zij veel meer in hun kracht te staan, voelen zij zich veel minder alleen en kunnen gaan doen waar zij goed in zijn.

Wat heb ik gedaan?

Ik ben de oprichter van Mind in Development, Mind your Spirit en Changing the Future. Was jarenlang betrokken als organisator en mede-organisator van de Dag van de Hoogbegaafdheid en organiseerde 3 maal de Activiteitendag voor hoogbegaafde kinderen ‘Durf te dromen…, alles kan!!!’. Ook ben ik initiatiefnemer van de oprichting van de hoogbegaafdenafdeling ‘Opus’ van het Olympus College te Arnhem in samenwerking met de Roeper School te Detroit, Michigan, een school met meer dan 60 jaar ervaring met onderwijs aan hoogbegaafden. Inmiddels zitten er op Opus meer dan 150 hoogbegaafde leerlingen in de leerjaren 1 tot en met 6.

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van hoogbegaafdheid, opgeleid tot Academic Counselor en Coach en startte in 2004 als eerste in Nederland een counseling- en coachingspraktijk met als specialisatie hoogbegaafde volwassenen. In alle openheid. Hoogbegaafdheid was toen nog een aardig taboe, werd vooral ‘binnenshuis’ gehouden of werd met andere benamingen verdoezeld en bedekt.
Daarbij ben ik voormalig oprichter en -eigenaar van de binnenspeeltuin Jungle Town te Wijchen, één van de eerste binnenspeeltuinen van Nederland, een middelgrote recreatieve onderneming met toen ter tijd 25 personeelsleden en 100.000 bezoekers per jaar.

Persoonlijke ontwikkeling

Ik ben 48 jaar, moeder van 2 kinderen van 20 en 18 jaar oud en heb een fijne relatie met Jan-Frederik. Ik was 32 jaar toen ik er achter kwam dat ik hoogbegaafd was. Dat zette mijn wereld op zijn kop. Een uitgebreide versie van mijn levensverhaal kun je vinden op mijn website Mind your Spirit en binnen het abonnementsgedeelte. Na het ontdekken van mijn hoogbegaafdheid kon ik ineens begrijpen waarom ik de wereld zo anders zag, voor mijn gevoel beter begreep waar het in de wereld om draaide, ik mij vroeger op school helemaal niet op mijn plek voelde en ik een hang naar het zelfstandig ondernemerschap had. Mijn hele leven moest ik vanuit een ander perspectief bekijken. De toekomst zag er ineens totaal anders uit. Maar ook die van mijn kinderen. Omdat mijn dochter op dat moment, 6 jaar oud, volledig vast aan het lopen was op school kon ik niet anders dan mij direct zoveel mogelijk informatie over hoogbegaafdheid eigen maken. Er speelden, privé en zakelijk, zoveel dingen tegelijk dat ik 2 jaar later de speeltuin heb verkocht om een beetje ruimte te krijgen.

Als kind was ik speels, vrolijk, nieuwsgierig, altijd aan het zingen en het dansen en speelde heel veel buiten. Niet iedereen stelde dat op prijs en zowel thuis als op school werd ik steeds meer onder druk gezet om ‘normaler’ en ‘rustiger’ te zijn. Mijn droom om danseres te worden werd niet gezien. School was iets verplichts, niet echt vervelend maar ook niet leuk. Ik mocht als middenmoter redelijk meedraaien met de klas en speelde dan weer eens met de populairen en dan weer eens met de ‘underdog’.
Ik leerde maskers op te zetten in de hoop geaccepteerd te worden in de verschillende groepen en thuis. Nu pas begrijp ik waarom ik niet bij de meiden mocht zitten maar bij een aantal studiebollen gezet werd. Omdat het allemaal jongens waren zag ik de overeenkomsten niet. Groot hoogtepunt was dat ik tot mijn grote verbazing door de klas gekozen werd als hoofdrolspeelster in de eindmusical. Die verbazing kan ik nog steeds voelen.
In de loop van mijn leven ontwikkelde zich door de omstandigheden thuis en op school een heel laag zelfbeeld, was er van mijn zelfvertrouwen weinig meer over en voelde ik mij een grijze muis in een wereld waarin alles groter was dan ik zelf. Ik telde niet mee, leek niet belangrijk te zijn. Ik zat vast in mijn eigen verhaal.

Waarom begrijpen ze me niet?

Het moeilijkste te begrijpen is dat ik mij herinner dat ik op 15 jarige leeftijd een beroepskeuze traject had gedaan bij het toonaangevenste bureau op dat gebied van dat moment, het GITP. Daar had ik, op z’n kop, een IQ-score zien staan van 143 op het papier dat de behandelaar voor zich had, met een grote cirkel er om heen, maar ik wist natuurlijk niet wat dat betekende. Bovendien had ik niet eens echt mijn best gedaan omdat het al de 3e keer was dat ik een beroepskeuzetest in moest vullen en de behandelaar niet wilde geloven dat ik kon manipuleren wat er uit zou komen. Dat ging ik even demonstreren en ik werd die dag boswachter en kok…
Ik deed de test omdat ik op het atheneum was blijven zitten en het nog steeds niet goed ging. Men wist toen dus al dat er wat aan de hand was, maar in het rapport dat wij mee naar huis kregen, ik heb het nog steeds, was het niet terug te vinden. Het advies was havo omdat ik zo speels was, maar dat spelen deed ik toen wel met kinderen van de gymnasiumadeling, terwijl ik zelf op het atheneum zat. En omdat ik het toen helemaal niet meer begreep heb ik er op de havo maar een pretpakket van gemaakt. In die tijd bleek de havo een opleiding waarmee je eigenlijk niets kon, te goed voor het mbo, te laag voor het hbo want die hadden genoeg kandidaten vanuit het vwo. Na voor enkele hbo-opleidingen uitgeloot te zijn, ben ik gaan werken en heb tegelijkertijd op de dagschool voor volwassenen nog een mbo-opleiding gedaan, meer omdat ik dan een studiebeurs kreeg en op kamers kon, dan om de studie zelf. Het begin van een periode waarvan ik achteraf zeg dat ik ‘in winterslaap’ geweest ben. Van mijn zelfbeeld en zelfvertrouwen was weinig meer over. Hoewel ik van anderen begrepen heb dat ik toch als sterk werd gezien en soms groot doorzettingsvermogen toonde, was er diep van binnen vooral heel veel angst en eenzaamheid.

In de jaren na de ontdekking dat ik hoogbegaafd was, werd ik wakker en is mijn leven drastisch veranderd. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik op dit moment, terwijl mijn leven echt niet alleen maar over rozen gaat, ik gelukkiger ben dan dat ik ooit geweest ben. Ik heb toe durven geven aan mijn ideeën over het leven zoals ze van kinds af aan op de achtergrond aanwezig zijn geweest. Meer en meer durf ik te luisteren naar mijn gevoel, bouwt mijn zelfvertrouwen zich weer op en sta ik steeds bewuster in het leven. Veel overtuigingen heb ik leren zien voor wat zij waren: gedachten die ik steeds weer voor mijzelf heb herhaald. En niet meer dan dat.

Spiritualiteit is in mijn leven een grote rol gaan spelen. Ik ben opgegroeid zonder geloof en voelde een flinke weerstand tegen alles wat met de dogma’s van welke kerk dan ook te maken had. Toch heb ik mijn speeltuin op basis van een spirituele ervaring verkocht, iets wat ik tegen niemand durfde te zeggen, en daar heb ik tot op de dag van vandaag nog geen seconde spijt van gehad. Daarna begon een transformatie die nog steeds voortduurt. Vooral in 2012 is er zoveel gebeurd dat ik dit deel van mijzelf niet langer kan wegstoppen.

Academic Counselor en Personal Coach

In 2004 startte ik als eerste Academic Counselor en Coach in Nederland met de specialisatie Hoogbegaafdheid. Naast mij waren er nog een aantal mensen bezig met hoogbegaafdheid binnen de loopbaanbegeleiding of hoogbegaafdheid binnen het onderwijs, maar we waren samen op 2 handen te tellen.

Voor mij is hoogbegaafdheid onlosmakelijk verbonden met de diepere vragen van het leven, als hoogbegaafden stellen wij ze onszelf vrijwel allemaal als kleuter al. Wie ben ik? en Waarom ben ik hier? Waar komen we vandaan? en Waar gaan we naar toe? Ik heb dan ook vanaf het begin af aan geroepen: ‘Hoogbegaafdheid is veel meer dan goed kunnen leren!’

Hoogbegaafdheid als fenomeen is niet meer dan een kapstok, kenmerken van een groep mensen die zichzelf makkelijker herkennen als hun kenmerken omschreven staan. Als je weet wat het inhoud en je maskers hebt afgezet, kun je het pas werkelijk gaan leven. Dan heb je ook de kapstok niet meer nodig, want je bent geworden wie je al was voorbij alle aanpassingen: Jezelf.
Ik heb eindelijk voor mijzelf de antwoorden gevonden, al ben ik nog lang niet klaar met zoeken. Niet op grond van wat anderen beweren maar gebaseerd op eigen ervaringen en op het vertrouwen van mijn eigen gevoel. Uiteraard heb ik heel veel van en via anderen geleerd, maar altijd heb ik het alleen geaccepteerd als ik er 100% zeker van was dat het voor mij goed voelde.

Wat doe ik nu?

Ik ben gespecialiseerd in de begeleiding van hoogbegaafde mensen die echt op zoek zijn naar wie ze nou werkelijk zijn en begrijpen dat dat niet altijd makkelijk is en doorzettingsvermogen vraagt. Die de wil hebben hun kern in het diepst van hun ziel te vinden en bereid zijn de echte levensvragen niet uit de weg te gaan. De vragen: ‘Wie ben jij?’ Waar kom je vandaan? en ‘Wie wil jij zijn?’ vormen de kern van mijn werk.

Ik ben gespecialiseerd in het doen van ‘schaduwwerk’ naar het werk van Debbie Ford, het bekijken van al je belemmerende overtuigingen en blinde vlekken om ze op te laten lossen, en The Art of Allowing, het ‘ interne werk’ dat moet gebeuren om de Law of Attraction voor je te laten werken. Daarnaast maak ik graag gebruik van de wijsheid uit de Maya-astrologie, De Tzolkin. Zij gaat vooral over de thema’s in je leven, je levensdoelen, je schaduwkanten en je natuurlijke kwaliteiten. Tijdens de gesprekken gaan we op zoek naar jouw gave, welk element is jouw sterkste punt maar tegelijk ook je zwakste? Omdat je daar het hardst in geraakt kunt worden. Mijn gave blijkt mijn inlevingsvermogen te zijn. Als je je gave weet dan kun je die op allerlei positieve manieren voor jezelf gaan inzetten.

Daarnaast ben ik wat ze in de spirituele wereld vaak omschrijven als ‘helderwetend’. Ik weet

Tijdens mijn gesprekken kan ik je ook een ‘healing’ geven. Tijdens het gesprek, vanuit mijn eigen stoel, stuur ik je energie die helpt om je belemmeringen te zien en los te laten komen. Als je ze gevoeld hebt zijn ze klaar om los gelaten te worden en voel je je een stuk opgeruimder. Meestal merk je het pas achteraf.

Dienstverlenend en probleemoplossend werken, heb ik mijn hele leven met veel plezier gedaan. Eerst als uitkeringsdeskundige daarna als zelfstandig onderneemster, counselor en personal coach. Op dit moment werk ik ook nog binnen de horeca. De horeca is ook een passie van mij en leent zich uitstekend om Good Hostmanship in te praktiseren en biedt de nodige ontspanning omdat je gewoon hard moet werken met je handen. Voor mij werkt dat heel aardend en geeft mij energie.

Veelzijdige gesprekspartner met veel levenservaring

Als veelzijdige gesprekspartner met veel levenservaring stel ik je gerichte, en soms pittige vragen. Ook ik ben op zoek geweest naar mezelf en begrijp dus waar je mee bezig bent. Omdat ik je gedachtesprongen kan volgen en verschillende verhaallijnen die door elkaar heen lopen toch weer kan terugbrengen naar de kern, raak je mij niet snel ‘kwijt’ tijdens een gesprek. Geen onderwerp is onbespreekbaar. Je kunt vrijuit praten. Maar pas op! Ik prik je ballonnetjes door en ben niet zo makkelijk omver te praten als de meeste hulpverleners… Verwacht geen intellectueel gesprek met afstandelijke theorieën en trucjes om symptomen te bestrijden. We hebben het over het leven zelf en alles wat daar bij hoort.
Ik ben geen therapeut die achteroverzit, vragen stelt en die aan het eind van de sessies nog steeds een vreemde voor je is, ik vertel ook over mijn eigen ervaringen en deel mijn kennis. Mij is gebleken dat veel mensen dat prettig vinden omdat ze dan een beeld hebben van hoe het ook kan. Aan den lijve heb ik ervaren hoe moeilijk sommige beslissingen in je leven kunnen zijn. Er bestaat geen kant-en-klaar koffertje met oplossingen. Wij zoeken samen naar de omstandigheden die voor jou het beste zijn.

Meer over mij en mijn persoonlijke ervaringen vind je binnen het abonnementsgedeelte. Daar spreek ik heel open over mijn eigen ontdekkingstocht en bevindingen. Hier kun je je aanmelden.