De 5 gaven van hoogbegaafdheid

De 5 gaven van hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid is eigenlijk een heel mooi woord. Het zegt eigenlijk ook precies waar het over gaat. Je hebt als hoogbegaafde een aantal gaven op een hoog niveau, hoger, vaak veel hoger, dan het gemiddelde niveau. Ook in het Engels spreekt men over ‘gifted’ als in gaven. Gifts zijn ook nog eens cadeautjes. Je hebt het cadeau gekregen bij je geboorte, je kan er niks aan doen, niks tegen doen. Het is zo. Als je je gaven goed weet in te zetten zijn het ook echt cadeautjes. De negativiteit die aan het woord hoogbegaafdheid hangt is niet meer dan de som van alle negatieve gedachten die wij aan een hoogbegaafde, of aan hoogbegaafd zijn, meegeven. Het ligt niet aan het woord. Het ligt aan en in onszelf. Wij maken er iets negatiefs van, in plaats van het mooie te zien in de gaven die je gekregen hebt. Waar ga jij je aandacht op richten?

De 5 gaven van hoogbegaafdheid zijn:

–         hoog bewustzijn

–         hoge gevoeligheid

–         hoge intelligentie

–         hoog doorzettingsvermogen

–         hoge mate van creativiteit

Hoogbegaafdheid wordt door de meeste mensen nog altijd voornamelijk in verband gebracht met een hoge intelligentie. Als je er over praat dan komt meestal het beeld naar voren dat je hoogbegaafd bent als je op het Gymnasium hebt gezeten en hoge cijfers hebt gehaald. Je weet heel veel en wilt dat ook altijd en overal spuien. Wat je zegt is ingewikkeld en doorspekt met dure woorden. Je moet hoge prestaties leveren. Sociaal ben je vooral onhandig, er valt door de leek geen gesprek met je te voeren en je hebt maar een enkele vriend(in). Geen rooskleurig beeld voor de hoogbegaafde, geen wonder dat je daar niet graag bij wilt horen. Het plaatje was geen reële weergave van de werkelijkheid.

Door de toenmalige experts op het gebied van hoogbegaafdheid, zijn de elementen doorzettingsvermogen en creativiteit aan de intelligentie toegevoegd. Ook is in de negentiger jaren van de vorige eeuw het begrip beelddenker opgekomen. Als hoogbegaafde hoor je een beelddenker te zijn die vanuit zijn rechterbrein veel creatieve, vernieuwende ideeën heeft, altijd minimaal 5 oplossingen voor een probleem kan verzinnen en liefst met nieuwe uitvindingen komt. Daarbij toon je groot doorzettingsvermogen, je geeft niet op en leert jezelf allerlei nieuwe vaardigheden aan en, geheel uit jezelf gemotiveerd, sleep je nieuwe kennis aan. Ik chargeer nu natuurlijk, maar helaas komt dit wel in de buurt van het beeld dat onder niet-hoogbegaafden leefde in de tijd dat ik begon met het bestuderen van hoogbegaafdheid. Ook dit is een plaatje dat niet strookt met de werkelijkheid van de meeste hoogbegaafden.

De verwachtingen zijn hoog en als je het leest herken je jezelf er als hoogbegaafde dan ook nauwelijks in.

Nu klopt het wel dat al deze elementen aanwezig zijn in een hoogbegaafde. Maar er is meer, veel meer. Want waar komt het toch door dat ze zo ontzettend goed verbanden kunnen leggen ook al hebben ze geen hoge schoolopleiding en is hun algemene kennis niet zo heel groot? Hoe komt het dat ze heel snel, en vaak al heel jong, op een heel diepgaand niveau processen kunnen doorzien? Dat ze zo ontzettend gevoelig zijn voor onrechtvaardigheid en emotioneel zeer sterk kunnen reageren?

Voor mij zijn de 2 elementen die daar een hele grote rol in spelen die van het hoge bewustzijn en de hoge gevoeligheid (sensitiviteit). Zij bepalen in een veel grotere mate dan tot nu toe gedacht werd hoe een hoogbegaafde aan zijn informatie komt, hoe die dat verwerkt, welke conclusies daaruit getrokken worden en welke emoties dat met zich meebrengt.

Een hoogbegaafde beleeft vanuit dat hoge bewustzijn de wereld heel intens. Dat kan overweldigend zijn en tot heftige emoties leiden.

Het samenspel van deze 5 gaven, vermengt met allerlei specifieke persoonskenmerken zorgt er voor dat hoogbegaafden net zo van elkaar verschillen als alle andere mensen. Er zijn er geen 2 gelijk. Er is dan ook niet zoiets als ‘de hoogbegaafde’. We hebben overeenkomsten dat is zeker waar en die kunnen we bij benadering omschrijven. Maar iedereen heeft daar zijn eigen vorm en mate van. In ons geval wel alles in hoge mate, maar ook daarin zijn weer verschillen te ontdekken.

Het is belangrijk om voor jezelf deze gaven goed te leren kennen. Ze kunnen je heel veel brengen en problemen met hun extreemheid kunnen omgebogen worden naar profijt hebben van. Als je dat wilt, écht wilt, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden en kansen voor je open. Dan is hoogbegaafdheid niet meer lastig en een probleem, dan kan je genieten van wat je meegekregen hebt en het beste uit jezelf naar boven halen.

Wat is jouw eerste reactie? Herken je dit in jezelf? Had jij gedacht dat dit ook bij hoogbegaafdheid zou horen?