Hypnose sessies, Coaching en Counseling

Coaching & Counseling

Mijn eigen rondje psychologen, toen ik begin 20 was en mij afvroeg wat er zo anders aan mij was, had mij niet zo veel gebracht. Er werd mij steeds verteld dat ik anders was, maar niet wat het nu precies was, en wat ik er aan kon doen. Toen ik in 2000 begon te begrijpen dat een hoogbegaafde waarschijnlijk alleen door een hoogbegaafde geholpen kon worden, maar er in Nederland niemand te vinden was die daarin gespecialiseerd was, ben ik zelf gaan kijken hoe ik anderen daarmee kon helpen. Later begreep ik dat er wel een paar mensen waren die zich er mee bezighielden maar die durfden het op dat moment nog niet aan om zich er mee te profileren, er open en bloot mee naar buiten te komen.
Na een indrukwekkende spirituele ervaring in februari 2002 verkocht ik mijn speeltuin en ging, na een korte rustpauze, een opleiding volgen tot counselor/coach. Er bestond geen specialisatie hoogbegaafdheid in de opleiding, maar dankzij de flexibiliteit van mijn docent mocht ik mijn eigen weg zoeken. Ik begeleid dan ook, sinds januari 2004, hoogbegaafde volwassenen. Er is een verschil in werkwijze tussen een coach en een counselor. Dat verschil zullen we even laten voor wat het is, maar ik ben voor beiden opgeleid, mijn werkwijze is dan ook steeds meer een mix van beide geworden. Toen ik in de 4 jaren daarvoor, tijdens mijn eigen zoektocht en tijdens mijn opleiding, zoekende was naar informatie over hoogbegaafdheid was die nauwelijks te vinden. Binnen Nederland speelde het meeste zich nog in een heel erg klein wereldje af, en was er bijna niets over te vinden op het internet. Vrijwel al mijn informatie moest ik via boeken, studies en verenigingen, uit Engeland en Amerika halen.

Mind in Developement
In januari 2004 sprong ik in het diepe en begon te counselen en later te coachen. Mijn praktijk noemde ik Mind in Development. Mind heeft vele betekenissen, het staat niet alleen voor ‘het brein’ maar ook voor ‘zorgen voor’ en ‘geven om’… En dat alles is altijd in ontwikkeling. Ik moest het uit mezelf halen, mijzelf ontwikkelen, niet alleen het brein voeden maar ook voor mezelf zorgen. Dat deed ik door diepgaande gesprekken te voeren, zonder methodes toe te passen of denkbeelden van anderen te kopiëren, steeds meer mezelf zijn en mezelf geven. In de jaren die volgden kwam ik er achter dat ik bij hoogbegaafden door kon dringen tot een kern waar anderen niet mochten komen (“Ik vertel jou dingen die ik nog nooit aan iemand vertelt heb”, hoor ik regelmatig). Was ik in staat vele mensen te helpen die binnen de reguliere hulpverlening totaal vastgelopen waren. Heel vaak werd mij gevraagd of ik wel psychologie gestudeerd had en hoewel ik door de druk van buitenaf een paar jaar getwijfeld heb of ik dat toch moest gaan doen, bleek het mijn grote kracht dat ik dat niet gedaan had. Dat ik het op mijn eigen manier deed. Sommige mensen waren zwaar beschadigd en zeer getraumatiseerd en toch kon ik daar nog mee op het goede pad komen. Ik besloot dicht bij mezelf te blijven en me niet af te laten leiden door titels en diploma’s.

Wat ik doe is gewoon met je in gesprek gaan, luisteren, horen wat je niet zegt of niet durft te zeggen. Ik stel je vragen die je misschien niet altijd even makkelijk vindt maar die je wel voor jezelf moet beantwoorden om uit de situatie te komen waar je in zit.

Onder mijn cliënten bevinden zich ook mensen met allerlei diagnoses, depressies, burn-outs en vaak ook met suïcidale gedachten. Ik oordeel nergens over. Ik heb er veel over gelezen maar ik denk niet in dit soort ‘vakjes’. Tegenover mij zit een Ziel die, net als ik, probeert zich te ontwikkelen, te groeien. En de één heeft zichzelf daar andere opdrachten en instructies voor gegeven dan de ander. Voor mij is het enige belangrijke dat je werkelijk bereid bent tot verandering. Dat je niet weet hoe dat moet en waar je moet beginnen is geen enkel probleem, daar komen we (meestal) wel uit.

Medicijngebruik is daarbij niet handig maar ik zal je nooit adviseren te stoppen, dat is iets wat je zelf beslist, liefst in samenspraak met de arts die ze je verstrekt. Zelf ben ik meer van de alternatieve geneeskunde, healingen en energiebehandelingen, omdat je daarmee dichter bij jezelf blijft, meer in contact blijft met je gevoelens en emoties. Maar dat is mijn keuze en niet meer dan dat. Vraag er naar als je er belangstelling voor hebt.

Mijn coaching is eigenlijk niets anders dan een zeer diepgaand gesprek tussen jou en mij. Met alle respect en zonder oordelen ga ik met jou naar jouw leven kijken en waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Daarin zoeken we naar de kern van wat er niet goed gaat en daarbij ga ik moeilijke, soms best confronterende vragen niet uit de weg. Ik prik je ballonnetjes door en zoek je grijze en blinde vlekken op. Maar wel altijd vanuit een integer, oordeelvrij perspectief. Ik kan zien dat ieder mens met dezelfde zoektocht bezig is. Alleen durft de één daar veel verder in te gaan dan de ander. Is de één veel bewuster bezig dan de ander. Wat wil je leren? Hoe opener je durft te staan, hoe meer je kunt leren. Daarbij laat ik ook veel van mezelf zien, vertel uit mijn eigen ervaringen. Ik stel mij dus net zo kwetsbaar op als jij.

Ik werk niet met intakegesprekken. Ook in een eerste gesprek wil ik graag al zinvol bezig zijn, en niet op een oppervlakkige manier kennismaken maar je direct al wat mee kunnen geven.

In de afgelopen jaren heb ik mensen van allerlei kaliber gesproken. Naast werknemerschap heb ik door mijn eigen ondernemers- en leidinggevende ervaring ook de mogelijkheid mij goed te verplaatsten in het leven van een ondernemer of manager. Ook heb ik de nodige BN-ers gesproken. Uiteraard heb ik een geheimhoudingsplicht en zullen je verhalen onder ons blijven.

Je bent van harte welkom!

De kosten
De kosten van coaching bedragen € 80,- per uur. We rekenen contact of via een tikkie af, na afloop van ieder gesprek.

N.B. Mijn gesprekken en sessies komen niet in aanmerking voor vergoeding door de ziektekostenverzekering omdat ik niet aangesloten ben bij een beroepsvereniging. Na een aantal jaren lidmaatschap ben ik daarmee gestopt omdat het honderden euro’s per jaar kost en ik aan allerlei eisen moet voldoen terwijl ik er vrijwel niets zinvols voor terugkrijg. Ik word er niet beoordeeld op mijn coachingskwaliteiten, of tevredenheid van mijn cliënten, maar op mijn papiertjes en scholingspunten. Steeds meer coaches nemen deze stap en ik heb mij daarbij aangesloten.
Het is in veel gevallen wel mogelijk de kosten af te trekken van de belasting bij de jaarlijkse belastingaangifte, ondernemers kunnen de sessies als bedrijfskosten opvoeren.
Mijn gesprekken komen meestal wel in aanmerking voor trajecten bij het UWV of vanuit PGB/WMO. Soms zijn werkgevers bereidt om een traject te vergoeden. Informeer hier eens naar bij je werkgever.