Hoogbegaafdheid is veel meer dan goed kunnen leren…

De vele duizenden gesprekken die ik met hoogbegaafden heb gevoerd hebben mijn kijk op hoogbegaafdheid enorm gewijzigd. Hoogbegaafden bleken veel meer van elkaar te verschillen dan dat ik uit de literatuur die ik bestudeerd had, had begrepen. En toch hebben we ook veel gemeen. Waarin verschillen we en waarin toch ook weer niet?

Steeds meer volwassenen komen tot de ontdekking dat ze hoogbegaafd zijn omdat de publiciteit toeneemt en steeds meer kinderen op school herkend worden. Hoogbegaafden zelf durven er steeds meer en makkelijker over te praten. Zij hebben dit nooit geweten omdat de beeldvorming die zo’n 30 jaar geleden ontstaan is er voor zorgde dat veel hoogbegaafden zichzelf niet herkenden in de typeringen. Niet weten dat je hoogbegaafd bent brengt in de praktijk vaak veel problemen met zich mee. Problemen die mensen zichzelf meestal aanrekenen, zich heel persoonlijk aantrekken. Alsof het alleen aan jou als mens zou liggen dat je niet begrepen wordt of weinig vrienden hebt. Dat je de juiste baan of studie maar niet kunt vinden of aparte hobby’s hebt. Je erg gesteld bent op je autonomie en regelmatig tijd voor jezelf nodig hebt om ‘bij te komen’. Je 10 ondernemersplannen in je hoofd hebt zitten. Je grootse ideeën hebt over hoe het beter zou kunnen in de wereld en je rechtvaardigheidsgevoel enorm geweld wordt aangedaan.

Drukte in je hoofd.

Het wordt hoog tijd dat we een ander beeld van hoogbegaafdheid gaan neerzetten. Voor de hoogbegaafde zelf, maar ook voor de wereld om hen heen, zodat het beeld eerlijker en betrouwbaarder wordt. Daarvoor moeten we eerst onszelf goed leren kennen. Als we zelf niet snappen hoe hoogbegaafdheid in elkaar zit dan is het erg moeilijk begrip te vragen van anderen die het zelf niet ervaren.

Hoogbegaafdheid anders op de kaart

Al jaren zet ik mij in om hoogbegaafdheid anders en beter op de kaart te zetten. Om mensen tot het besef te laten komen dat ze hoogbegaafd zijn. Niet om ze hoge prestaties te laten leveren maar omdat ik de eenzaamheid, het gebrek aan zelfvertrouwen en totaal verkeerde zelfbeeld aan den lijve heb ondervonden. Dat gun ik niemand en wil ik voor onze kinderen graag helpen voorkomen.

Ik heb het ervaren maar ik weet ook dat je er uit kunt komen, dat je je plek kunt vinden, jezelf kan en mag zijn in deze wereld. Want ook dat heb ik ervaren en ervaar ik nog elke dag. Beter laat dan nooit, of je nou 25, 40 of 70 bent. Het is daarvoor wel nodig dat je jezelf echt helemaal leert kennen en hoogbegaafdheid hoort daar bij. Pas als je weet wat het is en wat het voor je betekent kun je jezelf en je leven in het juiste perspectief plaatsen.

Als je ontdekt hebt dat je hoogbegaafd bent en je hebt voor jezelf een weg gevonden om dat te accepteren en te integreren dan volgt er bijna altijd een zoektocht naar zingeving. Waarom ben ik hoogbegaafd? Wat kan of moet ik er mee? Wie ben ik eigenlijk? Waar kom ik vandaan? Een zoektocht naar het zelf begint. Doordat je hier mee bezig bent en ‘rommel’ in je binnenste wordt opgeruimd word je bewustzijn nog groter. Ga je weer voelen en komen er nieuwe vragen boven. Spiritualiteit komt zonder uitzondering om de hoek kijken als je verder komt in je groei. Het is een onvermijdelijk vervolg.

Vertrouw op jezelf

Deze site en dit platform is ontstaan omdat heel veel mensen aangaven wel naar mij toe te willen komen maar dat niet te kunnen door allerlei oorzaken. De teksten geven mijn visie op hoogbegaafdheid weer. Ze zijn niet wetenschappelijk onderzocht maar gebaseerd op mijn ervaringen en gesprekken. Er is nog maar weinig onderzoek naar hoogbegaafdheid gedaan. Zelf ben ik geen wetenschapper, ik ben een pragmaticus, en voel niet zo de behoefte om alles bewezen te krijgen. Meningen, gedachten en visies zijn makkelijk te veranderen en moeilijk te bewijzen. Binnen de hoogbegaafdenwereld zijn de meningen en visies ook nogal verdeeld.

Mijn visie: Neem tot je waar jij behoefte aan hebt en wat voor jou diep in je hart goed voelt. In het eerste moment, voor je hersenen het overnemen, weet je heel goed of iets klopt of niet. Je lichaam vertelt je dat precies. Laat al het andere voor wat het is. Bepaal zelf wat voor jou klopt en wat niet. Luister naar het stemmetje diep van binnen dat eigenlijk heel goed weet hoe het zit, dat is waar je op kunt bouwen.

Het abonnementsgedeelte

In het abonnementsgedeelte van de site ga ik veel dieper in op hoogbegaafdheid, beschrijf ik wat ik zoal in mijn praktijk tegengekomen ben en geef antwoord op allerhande vragen. De inhoud zal steeds verder groeien. Je kunt reageren op onderwerpen en lezen wat anderen er van vinden. Je krijgt dus veel van wat je anders tijdens gesprekken in mijn praktijk krijgt aangeboden via het abonnementsgedeelte. Hier kan je lid worden. Het lidmaatschapsgeld stelt mij in staat de uren dat het kost met de site bezig te zijn er in te steken en daarnaast…

Pension voor paarden

De grote droom van mijn dochter en mij is om een opvanggelegenheid te beginnen voor paarden die nergens terecht kunnen. Paarden zijn zeer gevoelige wezens die zeer intelligent en spiritueel zijn. Wij mensen hebben niet voor niets al eeuwen een nauwe band met ze en kijken vaak vol ontzag naar ze. Gebroken, lastige en verwaarloosde paarden verdienen een tweede kans omdat dat hen door mensen is aangedaan, en kunnen, wanneer zij zelf hersteld zijn, mij helpen om mensen te helen en hun problemen te spiegelen. Coachen met paarden is coaching op het hoogste niveau. Paarden maken dingen in ons los die diep verborgen liggen en helpen je het op te lossen. Dat doen ze vrijwillig en zonder vooroordelen. Met een sensitiviteit die ons begrip te boven gaat. Daarvoor ben ik nu in de leer. Wij behandelen paarden zoals een paardenfluisteraar dat doet, zo veel mogelijk afgestemd op het paard en rijden als het even kan zonder bit (soms hebben paarden even tijd nodig om dit af te leren) en gebruiken onze zweep niet om te slaan. Met je lidmaatschap van de site steun je dit project.

Op al het materiaal door mij geschreven zit copyright. Het is niet toegestaan teksten of delen daarvan te kopiëren, af te drukken of op te nemen op andere sites, zonder mijn uitdrukkelijke toestemming.