Counseling, Coaching en Hypnose

Nieuw in mijn praktijk: Hypnose via Introspective Hypnosis.
Introspective Hypnosis is een diepgaande vorm van hypnose waarbij je tijdens een sessie naar binnen gaat, kijkt naar jouw lessen en ervaringen op deze aarde. Dit doen we door te kijken naar dit leven, vorige levens en het leven tussen levens in, en dat alles op jouw Zielsniveau. Zo proberen we inzichten te krijgen, dingen los te laten en te groeien. Meer informatie hierover vind je hier.

 

Counseling en Coaching
Mijn eigen rondje psychologen, toen ik begin 20 was en mij afvroeg wat er zo anders aan mij was, had mij niet zo veel gebracht. Er werd mij steeds verteld dat ik anders was, maar niet wat het nu precies was en wat ik er aan kon doen. Toen ik in 2000 begon te begrijpen dat een hoogbegaafde waarschijnlijk alleen door een hoogbegaafde geholpen kon worden, maar er in Nederland niemand openlijk te vinden was, ben ik zelf gaan kijken hoe ik anderen daarmee kon helpen. Later begreep ik dat er wel een paar mensen waren die zich er mee bezighielden maar die durfden het op dat moment nog niet aan om zich er mee te profileren, er open en bloot mee naar buiten te komen.
Na een indrukwekkende spirituele ervaring in februari 2002 verkocht ik mijn speeltuin en ging een opleiding volgen tot counselor/coach. Er bestond geen specialisatie hoogbegaafdheid maar dankzij de flexibiliteit van mijn docent mocht ik mijn eigen weg zoeken. Als één van de eerste Counselors met deze specialisatie in Nederland, begeleid ik al sinds januari 2004 hoogbegaafde volwassenen. Er is een verschil in werkwijze tussen een coach en een counselor. Dat verschil zullen we even laten voor wat het is, maar ik ben voor beiden opgeleid, mijn werkwijze is dan ook steeds meer een mix van beide geworden. Toen ik in de 4 jaren daarvoor, tijdens mijn eigen zoektocht en tijdens mijn opleiding, zoekende was naar informatie over hoogbegaafdheid was die nauwelijks te vinden. Binnen Nederland speelde het meeste zich nog in een heel erg klein wereldje af, en was er bijna niets over te vinden op het internet. Vrijwel al mijn informatie moest ik uit Engeland en Amerika halen.

Mind in Developement
In januari 2004 sprong ik in het diepe en begon te counselen en later coachen. Mijn praktijk noemde ik Mind in Development. Mind heeft vele betekenissen, het staat niet alleen voor ‘het brein’ maar ook voor ‘zorgen voor’ en ‘geven om’… En dat alles is altijd in ontwikkeling. Ik moest het uit mezelf halen, door schade en schande leren. Dat deed ik door diepgaande gesprekken te voeren, zonder methodes toe te passen of denkbeelden van anderen te kopiëren, steeds meer mezelf zijn en mezelf geven. In de jaren die volgden kwam ik er achter dat ik bij hoogbegaafden door kon dringen tot een kern waar anderen niet mochten komen (“Ik vertel jou dingen die ik nog nooit aan iemand vertelt heb”, hoor ik regelmatig). Was ik in staat vele mensen te helpen die binnen de reguliere hulpverlening totaal vastgelopen waren. Heel vaak werd mij gevraagd of ik wel psychologie gestudeerd had en hoewel ik door de druk van buitenaf een paar jaar getwijfeld heb of ik dat toch moest gaan doen, bleek het mijn grote kracht dat ik dat niet gedaan had. Dat ik het op mijn eigen manier deed. Sommige mensen waren zwaar beschadigd en zeer getraumatiseerd en toch kon ik daar nog mee op het goede pad komen. Ik besloot dicht bij mezelf te blijven en me niet af te laten leiden door titels en diploma’s.

Wat ik doe is gewoon met je in gesprek gaan, luisteren, horen wat je niet zegt of durft te zeggen. Ik stel je vragen die je misschien niet altijd even makkelijk vindt maar die je wel voor jezelf moet beantwoorden om uit de situatie te komen waar je in zit.

Onder mijn cliënten bevinden zich ook mensen met allerlei diagnoses, depressies, burn-outs en vaak ook met suïcidale gedachten. Ik oordeel nergens over. Ik heb er veel over gelezen maar ik denk niet in dit soort ‘vakjes’. Voor mij is het enige belangrijke dat je werkelijk bereid bent tot verandering. Dat je niet weet hoe dat moet en waar je moet beginnen is geen enkel probleem, daar komen we (meestal) wel uit.

Medicijngebruik is daarbij niet handig maar ik zal je nooit adviseren te stoppen, dat is iets wat je zelf beslist, liefst in samenspraak met de arts die ze je verstrekt. Zelf ben ik meer van de alternatieve geneeskunde, healingen en energiebehandelingen, omdat je daarmee dichter bij jezelf blijft, meer in contact blijft met je gevoelens en emoties. Maar dat is mijn keuze en niet meer dan dat. Vraag er naar als je er belangstelling voor hebt.

Mijn coaching is eigenlijk niets anders dan een zeer diepgaand gesprek tussen jou en mij. Met alle respect en zonder oordelen ga ik met jou naar jouw leven kijken en waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Daarin zoeken we naar de kern van wat er niet goed gaat en daarbij ga ik moeilijke, soms best confronterende vragen niet uit de weg. Ik prik je ballonnetjes door en zoek je grijze en blinde vlekken op. Maar wel altijd vanuit een integer, oordeelvrij perspectief. Ik kan zien dat ieder mens met dezelfde zoektocht bezig is. Alleen durft de één daar veel verder in te gaan dan de ander. Is de één veel bewuster bezig dan de ander. Wat wil je leren? Hoe opener je durft te staan, hoe meer je kunt leren. Daarbij laat ik ook veel van mezelf zien, vertel uit mijn eigen ervaringen. Ik stel mij dus net zo kwetsbaar op als jij.

Je bent van harte welkom!

 

De kosten van coaching bedragen € 80,- per uur, contant af te rekenen, of ter plekke over te schrijven, na afloop van ieder gesprek.
De kosten van Introspective Hypnosis sessies bedragen € 300,- en duren 3 tot 4 uur. Eerst voeren we een intakegesprek, daarna breng ik je onder hypnose en volgt een sessie van 1 tot 1,5 uur. Daarna praten we wat na over de sessie en zorgen ervoor dat je weer goed met beide voeten op de grond staat voor je weer op weg naar huis gaat. Er wordt een geluidsopname van de sessie gemaakt die je mee naar huis krijgt. Contact af te rekenen, of ter plekke over te schrijven, na afloop van de sessie.

 

N.B. Mijn gesprekken en sessies komen niet in aanmerking voor vergoeding door de ziektekostenverzekering omdat ik niet aangesloten ben bij een beroepsvereniging. Na een aantal jaren lidmaatschap ben ik daarmee gestopt omdat het honderden euro’s per jaar kost en ik aan allerlei eisen moet voldoen terwijl ik er heel erg weinig voor terugkrijg. Ik word er niet beoordeeld op mijn coachingskwaliteiten, of tevredenheid van mijn cliënten, maar op mijn papiertjes en scholingspunten. Steeds meer coaches nemen deze stap en ik heb mij daarbij aangesloten.
Het is in veel gevallen wel mogelijk de kosten af te trekken van de belasting bij de jaarlijkse belastingaangifte, ondernemers kunnen de sessies als bedrijfskosten opvoeren.

Ook komen mijn gesprekken meestal wel in aanmerking voor trajecten bij het UWV of vanuit PGB/WMO. Soms zijn werkgevers bereidt om een traject te vergoeden. Informeer hier eens naar bij je werkgever.

 

Ik vraag niet zo snel naar referenties, maar hieronder vind je wat teksten die ik in de loop van de tijd toegezonden heb gekregen (de namen heb ik zo neergezet, of weggelaten, als de betrokkene het wenste):

 • Lieve Esther-Marieke,
  Je hebt me geholpen mezelf weer terug te vinden. Al die jaren heb ik niet geweten dat ik zo ver van mezelf verwijderd was geraakt. Je hebt me geleerd niet te oordelen, niet over anderen maar ook vooral niet over mezelf. Je hebt me begeleid bij het herkennen, erkennen, accepteren en integreren van hoogbegaafdheid. Nadat de eerste stap was gezet, was er geen ontkomen meer aan. Of ik die laatste twee stappen ooit echt kan afronden, weet ik niet. Maar  ik heb zoveel meer rust in mijn leven gekregen.   JM

 

 • Diverse reguliere psychische hulpverleners hebben in voorgaande jaren mijn manier van denken en functioneren niet herkend. Ik kreeg geen antwoord op de vraag waarom ik samenwerken en relaties vaak erg frustrerend vind, wat ik toch in hemelsnaam zoek. De website Hoogbegaafdheid.net gaf me een groot gevoel van herkenning, de lezing in juni 2016 was als thuiskomen. De uitleg en de gesprekken, heel veel kwartjes vielen op hun plaats. Ik had het meisje in mezelf bijna uit het oog en hart verloren, gelukkig is ze weer terug.
  Bedankt Esther-Marieke! (Femke)

 

 • Grappig, ik had het er gisteravond nog met mijn tante over hoe mijn denken en doen verschilt met voor ik bij jou terecht kwam. Ben nog steeds zo dankbaar dat ik je op dat moment heb gevonden. Die gesprekken waren voor mij echt een omslagpunt. Bedankt lieve Esther voor het werk dat je doet. Liefs, Eelke.

 

 • Ik wil je bedanken voor al je werk. Jij maakt de weg erachter te komen wie je bent een heel stuk toegankelijker. Dank je wel.

 

 • De bijeenkomst gisteravond was voor mij heel goed en ik ging met een hoop energie naar huis. Ik heb zowaar van de (vlotte) rit terug genoten 🙂
  Zoals zo vaak in de afgelopen 2 jaar, heb ik ook hierbij het gevoel, dat de dingen op het juiste moment gebeuren en mijn zoeken naar mijn bestemming een belangrijke impuls krijgt. Een aantal dingen moeten nu even goed bezinken en een plek krijgen, van waaruit ik verder kan gaan. Ik wil graag een keer meer in detail erover praten.

 

 • Esther-Marieke Dekens heb ik een aantal jaren geleden leren kennen. Ik zat met mezelf in de knoop en via een vriendin kwam ik bij haar terecht.
  Esther-Marieke heeft me gecoacht. De gesprekken die we voerden waren (en zijn!) heel waardevol voor mij. Met haar hulp klom ik uit het dal waar ik in zat en kreeg ik meer inzicht in hoogbegaafdheid.
  Nog steeds spreken we elkaar en elke keer dat we elkaar spreken en delen, voel ik me door haar begrepen.
  Naast de gesprekken die we voeren, heeft Esther-Marieke me al diverse malen healings gegeven waardoor ik stukjes kon loslaten en meer in balans kwam.
  Ben blij dat ik Esther-Marieke op mijn pad heb mogen ontmoeten en kan iedereen haar aanraden!
  Liefs Marieke.

 

 • Hoi Esther-Marieke,
  In februari 2014 ben ik voor het eerst met jou in contact gekomen. Ik wilde eigenlijk alleen maar weten of ik echt hoogbegaafd was of dat het iets was dat alleen maar in mijn hoofd afspeelde. Maar ik ben niet alleen maar veel meer te weten gekomen over mezelf, maar ik heb ook antwoorden gekregen op vele vragen over het leven. Waarom we hier op aarde zijn en dat we allemaal een eigen missie hebben en eigen lessen die we moeten leren. Ik heb geleerd om niet te oordelen over anderen (dat probeer ik althans), verdriet te verwerken en boosheid te laten varen. Maar ook om gewoon te accepteren wie ik ben. Inmiddels, negen maanden later, heb ik rust gevonden in mijn leven en in mijn hoofd. En ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik me heel gelukkig voel, veel beter in mijn vel zit en dat allemaal ondanks dat ik vijf maanden geleden mijn baan ben kwijtgeraakt.Ik weet dat ik nog veel moet leren en nog lang niet alle antwoorden gevonden heb, maar ik ben goed op weg.
  Bedankt voor het luisteren, ik had eindelijk het gevoel dat er iemand was die mij begreep!
  Bedankt voor het vertellen over je eigen ervaringen!
  Bedankt voor je adviezen!
  Bedankt voor alles!
  Groetjes, Sher